„Jak smakuje sztuka?” dla rodzin z dziećmi w wieku 5-10 lat

 

AEMO_2035

W jaki sposób odbieramy sztukę? Czy na pewno tylko patrząc i słuchając? Czy słowa mają swoje kolory, a kolory zapachy? Czy można zobaczyć dźwięk lub poczuć smak słowa? Jak smakuje sztuka? to nowy cykl warsztatów rodzinnych, podczas którego uruchomione zostaną wszystkie zmysły uczestników. Tajemniczo brzmiący termin synestezja, czyli połączenie zmysłów, umiejętność doświadczania rzeczywistości i odbierania świata różnymi zmysłami, będzie kluczowy na naszych spotkaniach.

Wykorzystamy zjawisko synestezji, żeby poszerzyć percepcję i wyobraźnię uczestników działań. Na warsztatach postaramy się wyjść poza schematy myślowe, a tym samym przyczynić się do rozwoju kreatywności dzieci. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce nie tylko okiem, ale też nosem, uchem, ręką i językiem.

Poznamy artystów przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych na obrazach, zdjęciach czy filmach. Pokażemy sztukę w szerszym kontekście kulturowym. Będziemy doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas warsztatów nie zabraknie wspólnego mieszania, nasłuchiwania, wąchania i szatkowania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką są dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i dizajnu.

Program na maj 2017:

13.05, godz. 12.00 Dobrze się składa!
Prowadzenie: Iga Fijałkowska, Anna Szary

Choć w U–jazdowskim za sprawą aktualnej wystawy panuje temat polskości, my na przekór temu, będziemy zgłębiać fenomen kuchni amerykańskiej i chyba najbardziej charakterystyczny jej element – znane już od ponad 100 lat hamburgery. Składane kanapki, początkowo proste i szybkie danie, rozrosły się do niewyobrażalnych rozmiarów i dzisiaj wykonywane są w rozmaitych odsłonach, także wegetariańskiej i słodkiej. Na warsztatach każdy złoży swojego własnego hamburgera, do złudzenia przypominającego prawdziwego, komponując go z nietypowych materiałów, takich jak filc czy pianka tapicerska. Na przykładach realistycznych obrazów i smakowitych rzeźb produktów spożywczych zobaczymy też jak artyści współcześni interpretowali i interpretują temat jedzenia.

27.05, godz. 12.00 Flagowe historie
Prowadzenie: Monika Drożyńska – artystka i projektantka
Gość specjalny: Syn artystki – Tymon
Spotkanie realizowane w ramach „Tygodnia Dziecka” grupy ADESTE

Na warsztatach towarzyszących Późnej polskości poznamy jedną z artystek, której praca prezentowana jest na wystawie. Monika Drożyńska jest założycielką szkoły haftu dla pań i panów Złote rączki, i to właśnie haft jest jedną z jej ulubionych i najczęściej używanych przez nią technik. Na spotkaniu artystka opowie nam o swojej twórczości i pokaże swoje prace. Poznamy realizowany w różnych krajach projekt Flaga i będziemy mieli okazję zaprojektować autorskie chorągiewki i wykonać je na różne sposoby. Będą to nasze osobiste i oryginalne projekty, na których może znaleźć się absolutnie wszystko: wymarzony zwierzak, słowa ważnej piosenki lub piękne kwiaty.

UWAGA: W ramach Nocy Muzeów 20 maja o godzinie 19.00 odbędzie się specjalne, bezpłatne wydanie warsztatów z cyklu.

Jak smakuje sztuka? – dla rodzin z dziećmi w wieku 5-10 lat
(zbiórka w holu U–jazdowskiego)
druga i czwarta sobota maja, godz. 12:00
wstęp: bilet rodzinny – 30 zł., karnet na 4 zajęcia – 100 zł. (w cenie biletu wstęp na wystawy)

Uwaga! Wstęp z karnetem możliwy jest tylko po wcześniejszym potwierdzeniu obecności na wybranych zajęciach.

 

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz