„MastrChef Junior 2” – recenzja książki

Po wielkiej fascynacji tańcem towarzyskim, cała Polska ruszyła do kuchni. Teraz każdy, nawet jeśli nie gotuje, zna się na tym. Jeszcze do niedawna nazwy takich warzyw i owoców, jak topinambur albo karambola, budziły uśmiech na twarzy osób, które je usłyszały. Dziś każdy wie, jak one wyglądają, co więcej wie, jak można je przygotować!

Do kuchni coraz śmielej wkraczają również dzieci i, jak się okazuje przygotowują potrawy wyjątkowe. To już nie tylko smażenie jajecznicy dla rodziców w niedzielny poranek. Niektóre dzieci, mimo bardzo młodego wiek,u potrafią całkiem sporo. Wielu dorosłych nie wie, w jaki sposób należy przygotowywać owoce morza albo niektóre gatunki mięs. A dzieci biorące udział w programie „MasteChef Junior” robią takie rzeczy niemal z zamkniętymi oczami. Potrafią dobrać odpowiednie dodatki do gęsiny, przygotować samodzielnie makaron i wyfiletować rybę. Z okładki książki uśmiecha się dziesięcioletnia Julka, zwyciężczyni drugiej edycji programu. To ona prezentuje najwięcej zamieszczonych w książce przepisów. Uczy mniejszych i większych czytelników przygotowywania krewetek tygrysich, piersi z gęsi i ciasta czekoladowego z flambirowanymi bananami. Te trzy przepisy zostały uzupełnione dużą ilością zdjęć, na których zobaczyć można kolejne etapy przygotowywania dań. Pozostałe zostały przedstawione na jednym zdjęciu, ale opis kolejnych etapów przyrządzania dań jest na tyle dokładny, że nikt nie powinien mieć najmniejszych wątpliwości, co należy robić. Korzystając z przepisów Julki, dzieci mogą przygotować posiłki na cały dzień. I podać na śniadanie pastę z jajek i ogórka kiszonego, na obiad dorsza w szynce parmeńskiej, na deser borówkową trawę, a na kolację frytki z cukinii. Inspiracji jest oczywiście znacznie więcej, bo oprócz przepisów Julki, w książce znalazły się również przepisy pozostałych finalistów programu. Korzystając z nich można przygotować między innymi roladki z indyka, łososia po meksykańsku i tort czekoladowy z kremem czekoladowym. Przy każdym przepisie został określony jego poziom trudności, nie zapomniano również o podaniu czasu potrzebnego na przygotowanie dania i ilości osób, które można tym daniem nakarmić.

Ta książka to jednak nie tylko przepisy, to prawdziwe kompendium wiedzy dla początkujących kucharzy. Na rozkładówkach przedstawiono różne gatunki jadalnych kwiatów, serów i jabłek. Dzieci zobaczą, w ilu odmianach występuje popularna dynia i jak wiele jest gatunków pomidorów. Nie zabrakło również przelicznika miar i praktycznych porad dotyczących nakrywania stołu. Lepszego wprowadzenia w świat gotowania nie można sobie wyobrazić. Nawet jeśli dzieci nie zaczną po przeczytaniu książki gotować, to na pewno dowiedzą się wielu ciekawych rzeczy, które przydadzą się w codziennym życiu.

Podobno książki kucharskie służą głównie do oglądania. Tę ogląda się z przyjemnością, jest oczywiście starannie wydana i pełna smakowitych zdjęć. Ale równie dobrze będzie się z nią gotować. Bo przepisy są naprawdę interesujące i każdy, nawet ten najmniej utalentowany kucharz, powinien znaleźć w niej coś dla siebie.

Magda Kwiatkowska-Gadzińska
Ocena 5

MASTERCHEF_2_okladka_3D

MastrChef Junior 2

Wydawnictwo Burda Książki, 2017
wiek: 7+

Patronat Qlturka.pl

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz