„Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku” – recenzja książki

Pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy w trakcie czytania tej książki, to wątpliwość, czy spodoba się ona niejadkom. Maciej Rożen wymyślił historię, w której wszystko kręci się wokół jedzenia, więc ci, którzy jeść nie lubią, mogą mieć pewne opory przed czytaniem przygód dzielnej Zuzanny.

Zalecam jednak absolutnie się tym nie przejmować i bez względu na to, czy wasze dzieci lubią jeść, czy też nie, warto z nimi tę książkę przeczytać. Jest ona bowiem dobrze napisana i interesująca dla małego czytelnika. Bohaterka, mała Zuzanna, przyszła na świat w bardzo oryginalny sposób. Wyskoczyła z kociołka pełnego owsianki, którą przygotowywał wędrowiec Płatek. Tak rozpoczęła się ich wielka przygoda i wspólna podróż. A wszystko przez brodę. Brodę, która nie chciała przestać rosnąć! Ta nietypowa przypadłość dopadła Płatka. A Zuzanna Kociołek nie mogła pozostać na jego krzywdę obojętna, dlatego razem ze swoim przybranym ojcem wyrusza w długą i niebezpieczną podróż po Krainie Smaku. Wiele się wydarzy, nasi wędrowcy będą musieli być bardzo uważni i ostrożni. Bo na ich drodze staną nie tylko ludzie im życzliwi, ale również tacy, którzy okażą się wrogami.

„Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku” to jedna z najpyszniejszych książek, jakie miałam okazję czytać. Na początku pachnie owsianką gotowaną w kociołku, z którego wyskoczyła główna bohaterka. Potem przed oczami czytelników stają owocowe chmury. W całej książce unoszą się smakowite zapachy, a w uszach dźwięczą rondelki i garnuszki, łyżki uderzają o brzeg miski, a ogień wesoło skwierczy. Maciej Rożen swoją książką zaostrza apetyt! Myślę, że wielu będzie musiało przerwać czytanie, żeby coś przekąsić. Wielu poczuje ochotę na spróbowanie czegoś zupełnie innego, to na końcu książki znajdzie inspirację. To właśnie tam mistrzowie sztuki kulin-fu dzielą się z czytelnikami poradami dotyczącymi gotowania i przepisami na wyjątkowe potrawy. Dzięki ich recepturom można przygotować śniadanie owocowspinaczy, pastę z pieczonej dyni i domowy kisiel czereśniowy. Z każdym z tych przepisów wiąże się inna interesująca historia. Stanowią one ciekawe uzupełnienie opowieści o Zuzannie i zachęcają małych czytelników do kulinarnych eksperymentów. A to dopiero początek przygody, bo książka o Zuzannie Kociołek ma doczekać się kontynuacji!

Magda Kwiatkowska-Gadzińska
Ocena 5

zuzanna_kociolek_iko3d (002)

Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku

Maciej Rożen
il. Anna Stosik
wyd. Burda Książki, 2019

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz