„Wszyscy jedzą naleśniki” – recenzja książki

Wspólne gotowanie to wspaniały pomysł na spędzanie czasu z dziećmi już od najmłodszych lat! Rozwijanie zdolności manualnych, wspieranie samodzielności, umacnianie rodzinnych relacji i zachęcanie małego człowieka do poznawania świata (także zmysłem smaku). Odpowiednio kierując naszą zabawą, możemy przemycić mnóstwo wiedzy o świecie i zdrowym żywieniu.

Pojawienie się w naszym domu, a dokładniej kuchni, książki pt. „Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” wywołało szerokie uśmiechy na twarzach domowników. Pierwsze strony zapoznały nas z historią podstawowych składników tego popularnego dania. Wybraliśmy się dzięki niej w podróż na pola, na spotkanie z krową i kurami oraz pod ziemię, wprost do kopalni soli.

Kolejne strony to już wielkie gotowanie! Takie na poziomie światowym, bo przepisy pochodzą z różnych krajów i wszystkich kontynentów. Jeden dzień z francuskimi galettes, a kolejny z rosyjskimi blinami. Spróbowaliśmy też, jak smakują naleśniki w Chinach, Indiach, Meksyku i na Islandii.

Książka nie tylko sprawiła, że spędziliśmy wspaniały czas w kuchni, ale otworzyła naszą 4-latkę na nowe kulinarne doznania. Naleśniki z cukrem pudrem zostały zastąpione wersją na wytrawnie i kolejną z masą kajmakową. W końcu jak można nie zjeść samodzielnie przygotowanego dania?!

Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? My w to wątpimy! I dzięki książce wiemy już, jak wiele mają oblicz i smaków. Pozostaje nam życzyć wszystkim: smacznego!

Agnieszka Górecka

Wszyscy jedzą naleśniki

Wszyscy jedzą naleśniki

Przepisy i tekst strony 19-51: Rozalia Bisek-Szladowska
Ilustracje i tekst strony 5-17: Agata Loth-Ignaciuk
wyd. Druganoga, 2019
wiek: 5+

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz