„Ugotuj mi tato” – tata w kuchni też da radę!

Ugotuj mi tato front small

Dziecko – najtrudniejszy klient w restauracji, a także największy krytyk domowej kuchni. Jak sprostać jego wymaganiom, zwłaszcza stawiając pierwsze kulinarne kroki? Lub skąd czerpać pomysły na smaczne, zdrowe i przede wszystkim szybkie posiłki dla tak wymagającego smakosza? Oczywiście z książki „Ugotuj mi tato”, która powstała z myślą o ojcach (kucharzach – debiutantach), zapracowanych mamach oraz o kobietach marzących o zamianie ról i poszukujących sposobu, aby zainspirować tatusiów do kulinarnych eksperymentów.

W książce znajdziemy kilkadziesiąt pomysłów na posiłki dla dzieci, których przygotowanie zajmie nie więcej niż 40 minut! Jest to niezwykle istotne, kiedy mamy do czynienia, z tak niecierpliwym konsumentem i zwykle jeszcze bardziej zapracowanym „kucharzem”. Ta książka to genialna propozycja dla wszystkich zabieganych rodziców, a także wspaniała inspiracja podpowiadająca jak zachęcić dziecko do wspólne przygotowanie posiłków. Asia i Tomek miłość do gotowania (i jedzenia) wynieśli z domu i tą pasją starają się podzielić na kartach swojej książki.

Mama i tata zawsze powtarzali nam: „Rodzina zaczyna się przy stole”. I dziś obydwoje wiemy, że tak właśnie jest. Jesteśmy nauczeni celebrować posiłki z najbliższymi, jakby tylko wtedy miały one sens. Wszystko smakuje lepiej, kiedy je się z ludźmi, których kochasz.

Nasi rodzice nauczyli nas smaku, ale też smak ten pozwolili nam odkryć. Angażowali nas w pracę w kuchni, prosili o pomoc, choć była im zbędna. I dziś za to jesteśmy im bardzo wdzięczni. Zwłaszcza tacie, którego spaghetti jest sławne w całej Warszawie.

Książka tradycyjnie została podzielona na rozdziały według posiłków serwowanych w zależności od pory dnia. Znajdziemy tu propozycje na zdrowe śniadania, szybkie obiady i różnorodne kolacje. Nie zabrakło oczywiście przepisów na ulubiony posiłek najmłodszych, czyli desery. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący jedzenia zwanego popularnie „fast food’em”. Nawet wyedukowany kulinarnie maluch nie odmówi sobie tzw. śmieciowego jedzenia, dlatego warto dać mu alternatywę i zaproponować te same dania przygotowane w domu ze sprawdzonych, świeżych składników.

Hamburger? Bardzo proszę, ale ten z najlepszego mięsa i najzdrowszych dodatków. Nuggetsy? Nie ma problemu, ale takie z ekolo¬gicznego kurczaka i z panierką, która nie zatyka żył. A może hot dog? Wiesz, że z przygotowanymi w domu składnikami, smakuje zupełnie inaczej niż ten ze stacji benzynowej? Tak, każdą z tych potraw da się zrobić w taki sposób, żeby była zdrowsza, ale wciąż tak samo smaczna.

„Ugotuj mi tato” to nie tylko zbiór autorskich przepisów przygotowanych przez Tomka Jakubiaka. To także podpowiedzi jak i kiedy angażować dzieci do wspólnego gotowania, aby sprawiało im to frajdę, a nie stanowiło przykry obowiązek. To także garść inspiracji w co się bawić po wspólnie przygotowanym i zjedzonym posiłku. Kto wie może Twoje dziecko to przyszły szef kuchni, a może to w Tobie drzemie kulinarny talent, o którym nie miałeś pojęcia? Jedno jest pewne, ta książką to obietnica Waszej wspólnej kulinarnej podróży, na końcu której znajdziecie bogato zastawiony stół wyśmienitym jedzenie. Zatem, idziemy do kuchni?

Mieliśmy wielkie szczęście wychować się w domu, w którym i mama, i tata świetnie gotują. Do dziś opowiadamy wszystkim o tym, jak dochodziło u nas do codziennych kłótni, kto robi kolację. Czasami wyglądało to jak zawody – kto pierwszy wbiegł do kuchni, ten wygrywał. Najczęściej jednak przyrządzane były dwa osobne dania. Ponieważ mieszkaliśmy z babcią, ona robiła trzecie, po swojemu, jeszcze w ciągu dnia, kiedy rodzice byli w pracy. W ten oto sposób codziennie stawaliśmy przed trudnym wyzwaniem – musieliśmy wybierać, którą kolację zjeść, aby wszyscy byli zadowoleni.

POLECAMY:

O autorach:

Joanna Jakubiak – pierwszy raz została nianią na krótko przed 18. urodzinami. Przez osiem kolejnych lat pracowała jako opiekunka do dzieci, poznając ten zawód od podszewki. Od 2013 r. kieruje założoną przez siebie agencją niań. Wykształcenie socjologiczne pomogło jej stworzyć autorski system rekrutowania opiekunek. Jej zdaniem ciepło i poczucie humoru to cechy, które najbardziej pomagają w pracy niani. Sukces, który odniosła to dowód, że musi mieć rację.

Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak – z miłości do lokalności”, „Jakubiak lokalnie”, „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN” „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.

Dane wydawnicze:
Edipresse Książki | ISBN 9788381176026 |s. 224 | Cena: 49,90 | Premiera: 23.05.2018

Dodaj komentarz